Sunak, en basit tanımıyla ibadet için inşa edilmiş küçük kiliseciklere verilen isimdir. Bazen büyük kiliselerin içinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yerleri de olup, özellikle kırsal alanlarda ve küçük yerlerde, yol kenarlarında veya bir konutun sahiplerinin dinsel ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmış dua etme ve mum yakma yerleridir.
Türkler ile iç içe yaşayan Rumlardan zengin olanlar, evlerinin içerisine küçük kiliseler(şapeller) inşa ettirmişlerdir . Aile, bu şapelleri rahatça ibadetlerini yapmak için kullandıkları gibi, yakınları arasındaki dini evlilik törenlerini de bu kutsal mekanlarda gerçekleştirmişleridir. Rivayete göre ibadet veya dini evlilik töreni için bu eve gelen "Pappas" lar bu şapelin (kilisenin) bitişiğindeki odada misafir edilirlermiş.
- Eski Şapel
- Eski Kilise
- Eski Tapınak
Kapadokyadaki otelimize adını veren Sunak ismi, bu değerli konakta yaşamış soylu bir ailenin konağa inşaa ettirdikleri sadece aile içinde kullanılan, değerli ve kutsal sayılan bu ibadethaneden adını almıştır.
Kaya kayaya oyularak yapılmış şapelin günümüze kadar korunarak gelen otelimizin Sunak Otel’in özel mağara mekanıdır. Eski Şapel tamamen dönemin geleneksel Rum mimarisinin özelliklerini taşır.
Ürgüp’te konut içerisinde yer alan ve doğal tüf kayaya oyma Sunak'a taş kemerli bir kapıyla girilmektedir. Kare plana sahip mekân, iki küçük pencere ile aydınlanmaktadır.
Tavan, kapı önünde düz bir bölümden sonra doğuda pahlı kare geniş bir çerçeve ve içerisinde küçük bir kubbe oluşturacak biçimde işlenmiştir. Doğu duvarda, tümü doğal kayaya işlenmiş sunak yer alır.
Bu duvar tamamen Kapadokya Bölgesi kiliselerinde olduğu gibi bir düzenleme gösterir. Duvar üçlü bir niş halinde düzenlenmiştir. Kemerli nişlerden ortadaki daha derin olarak işlenmiştir.
Nişlerin önünde yarım daire formlu birer sunak masası yer almaktadır. Nişlerde ikonalar yer almaktaydı. Sunak masası ise mum yakma vb. gibi amaçlarla kullanılırdı.
Sunak (Eski Şapel)'in üslup özellikleri, otelimiz içerisindeki bu bölümün 19. Yüzyılda inşa edilmiş olduğunu göstermektedir.
Adil Özme, Art Historian - Ankara, 21.01.2015